Det fria skolvalet

Att det bör finnas valmöjligheter när det gäller vilken skola ens barn skall gå i är självklart. Den situation som många barn befann sig i tidigare där de, även om de mådde riktigt dåligt i skolan och kanske blev mobbade, inte hade någon möjlighet att förändra sin vardag är inte något att sträva efter.

Dagens svenska system, där det inte finns någon kontroll eller lagstiftning vad gäller vilka elever som blir erbjudna skolplatser, är däremot inte bra. Detta system leder till att endast barn till ”tänkande” föräldrar får möjlighet att välja. Självklart borde alla välja skola, och de som inte har resurser att sätta sig in i detta val borde få stöd.

I England finns klart definierade lagar över vilka principer som skolor får använda för antagning. Det är till exempel inte tillåtet att erbjuda platser baserat på hur länge man har stått i kö, eller vilka resultat en elev har. Varje kommun sköter en koordinerad antagning till alla skolor och alla antagningsregler publiceras mer än ett år i förväg. I London koordineras antagningen till de 33 kommunernas skolor gemensamt.

Detta vore att föredra även i de svenska storstadsområdena där man kan bo närmare grannkommunens skolor. I Skåne sköts gymnasieantagningen enligt denna modell: alla kan söka till vilket gymnasium de vill inom Skåne.

Artiklar på detta tema: Svenska Dagbladet 2 april 2010: http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/skolvalet-kasta-en-blick-mot-london_4517275.svd

Svenska Dagbladet 16 april 2014: http://blog.svd.se/ledarbloggen/2014/04/16/kommentar-sa-gors-skolvalet-mer-rattvist/

Sydsvenskan 28 oktober 2013: http://www.sydsvenskan.se/opinion/aktuella-fragor/satsa-pa-alla-och-glom-inte-foraldrarna/

Annonser

En reaktion till “Det fria skolvalet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s