Särbegåvade barn i Sverige

Särbegåvade (specialbegåvade, highly able, gifted and talented) barn i svensk skola ansågs länge inte behöva någon särskild stimulans – ”de klarar sig alltid”. I en statsvetenskaplig uppsats (1995) intervjuade jag åtta studenter, vars avgångsbetyg från gymnasieskolan hade ett genomsnitt på 5,0. Samtliga hade blivit mobbade för att de var duktiga, samtliga hade ”spelat dumma” i någon utsträckning för att accepteras i kamratgruppen;  och samtliga hade i någon utsträckning blivit använd som ”hjälplärare”. De hade ofta tillbringat stora delar av skoldagen med att vänta på att de andra skulle bli klara så att de skulle kunna gå vidare.

Jag intervjuade även 10 rektorer på olika grundskolor. Av dessa var det en som hade övervägt denna grupp barns behov och även försökt göra något åt det. Övriga sade just ”duktiga barn klarar sig alltid”. Deras sociala situation hade inte beaktats.

I en magisteruppsats femton år senare (2010) jämförde jag situationen i England med den i Sverige. Det finns stora skillnader; där den största är att det i England är självklart för de flesta att alla barn bör få stimulans på sin egen nivå – oaktat hur detta arbete sedan genomförs i praktiken.

Även i Sverige hade en utveckling skett: de rektorer jag åter talade med menade att det numera var mindre tabu att tänka på denna grupp. Detta skulle kunna ha berott på t ex internationalisering och alliansregeringen. Spetsklasserna var ett exempel på en åtgärd som vidtagits.

Länk, magisteruppsats: http://dspace.mah.se/dspace/bitstream/handle/2043/9032/%C5%20Melander%20G&T%20A%20Case%20for%20Policy%20Implementation.pdf;jsessionid=ADECC299129A9A9EAAF304B30A568689?sequence=1

Statsvetenskaplig uppsats (1995):

Duktiga elever klarar sig alltid – eller (1995)

Artikel i Sydsvenskan (2 september 1996):

SDS 2 sept 1996

Artikel i Sydsvenskan (17 september 2005):

http://www.sydsvenskan.se/opinion/aktuella-fragor/glom-inte-duktiga-elever/

Annonser

2 reaktioner till “Särbegåvade barn i Sverige

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s