Är det ett skolval?

Skolkommissionen har presenterat ett delbetänkande med förslag för att förändra och förbättra svensk skola: http://www.regeringen.se/rattsdokument/statens-offentliga-utredningar/2016/05/sou-201638/

Stor uppmärksamhet har riktats åt deras utsaga att skolvalet är här för att stanna, men att det måste göras mer rättvist. Kommissionen kommer nu titta på hur man kan göra det mer rättvist.

Flera kommentatorer ifrågasatte igår meningen med det ”fria skolvalet”. Det kan aldrig vara fritt, för det finns alltid skolor som får fler ansökningar än det finns platser. I England talar man om att man ”make preferences”, dvs man söker till skolor i prioritetsordning – men det är inte något val.

Det känns ibland som att diskussionen i Sverige börjar i fel ände. Visst kan man göra skolvalet mer rättvist, genom att ta bort kötid som ett urvalskriterium exempelvis. Men faktum kvarstår: det finns många skolor som inte är populära, och så länge man tvingar några elever alls att gå där så kommer de vara missnöjda med ”valet”, oavsett hur det är utformat.

Är det då meningslöst att tala om ”skolvalet”? Nej, men fokus bör vara att se till att alla skolor blir bättre. Skolor som är så impopulära att de inte kan fylla sina platser – eller en hög procent av sina platser – bör genast förändras radikalt, eller stängas. Tills vi har kommit dit kommer resursstarka föräldrar i högre grad än andra se till att deras barn får platser på ”bra skolor” – endast när deras närmaste skola är okej – eller helst ”bra” – kommer fördelarna med att den är nära hemmet att få dem att självmant välja den.

Jag har skrivit om mina erfarenheter av skolvalet i England här:

https://asamelander.wordpress.com/2015/09/17/tycker-nagon-att-dagens-skolvalssystem-ar-optimalt/

https://asamelander.wordpress.com/2014/06/26/det-fria-skolvalet/

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s