Vem vill ta en risk med sitt barns skolgång?

Härom dagen skrev Johanna Jaara Åstrand, ordförande för Lärarförbundet, en artikel i Svenska Dagbladet i vilken hon redovisade en forskningsrapport från OECD om vilka faktorer som är viktiga för att elever med svag socioekonomisk bakgrund skall klara skolan bra (https://www.svd.se/ordning-och-reda-racker-inte-som-losning). Rapporten visade bland annat att mer ”ordning och reda” i skolan inte verkade ha så stor betydelse i Sverige. Något som däremot bidrog till bättre skolresultat var om skolan hade elever med mer blandad bakgrund och var mindre segregerad.

Jag skrev en replik till Jaara Åstrand som publicerades i SvD idag: https://www.svd.se/vem-vill-ta-risk-med-barnets-skolgang-for-allas-basta

Jag håller med om att det är viktigt att skolan är blandad, men pekar i min artikel på att det är omöjligt att göra den enskilda föräldern ansvarig för att skolan är segregerad – som jag har skrivit många gånger i denna blogg kommer resursstarka föräldrar att hitta kryphål i nästan vilket system som helst för att deras barn skall komma till ”rätt” skola. Därför måste den ”vanliga” skolan göras attraktiv även för dem – så att de frivilligt väljer den.

Segregeringen ökar även i danska skolor. Jag skrev i höstas (https://asamelander.wordpress.com/2017/11/05/skolsegregation-forskning-om-danmark/) om en rapport från Arbejderbevægelsens Erhversråd som visade att antalet ”elitskolor” och ”underklasskolor” ökat mycket. Nyligen publicerade de en ny rapport som visar att antalet ”blandade” skolor i Danmark – definierat som skolor med ett proportionellt antal elever med föräldrar i varje inkomstgrupp – har minskat från 677 år 2007 till 415 idag. Trenden är alltså tydlig även där: resursstarka föräldrar vill att deras barn går i skolan med andra resutsstarka barn.

Det är denna trend vi måste bryta: vi måste hitta faktorer som gör den vanliga skolan attraktiv för resursstarka föräldrar. Och jag tror att även om ordning och reda inte har någon mätbar betydelse – enligt denna OECD-rapport – så kan dessa faktorer klart ha betydelse för de föräldrar som skall välja skola åt sina barn.

 

 

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s