PISA i England

Till skillnad från i Sverige, där PISA-resultaten analyserats, stötts och blötts i en mängd olika fora av olika debattörer fick PISA inte lika stor uppmärksamhet i England. Självklart har resultaten redovisats, men oftare som fakta och utan att lika många slutsatser dras. På BBC:s kvällsnyheter ägnades några minuter resultaten; i synnerhet det faktum att resultaten har gått ner i Skottland och Wales. Skotska Labourpolitiker har därmed fått en anledning att attackera ledande SNP, Scottish Nationalist Party, som har lett den skotska regeringen sedan 2007, och som har ansvar för utbildning.

Har PISA för stort inflytande? Den slutsatsen kan man lätt dra om man följer svensk media. Vikten hamnar till stor del på de tre ämnen som PISA mäter, vilket i förlängningen skulle kunna leda till att de får än större utrymme på andra ämnen bekostnad.

Samma ämnen har länge rankats som de viktigaste i England, men nu funderar en del debattörer på om undervisningen även borde prioritera andra ämnen. Sverige har höga ambitioner med exempelvis historia och samhällskunskap – i England är det senare ett litet ämne, som ibland klaras av på några temadagar om året.

Men efter att en rapport från The Joseph Rowntree Foundation (https://www.jrf.org.uk/report/brexit-vote-explained-poverty-low-skills-and-lack-opportunities) konstaterat att människor med lägre utbildning i avsevärt högre grad röstade för Brexit än andra höjs nu röster för att höja samhällskunskapsämnets betydelse. Kanske hade det kunnat leda till att fler hade varit upplysta nog att inte rösta för Brexit..?

Jag har tidigare skrivit om vikten av samhällskunskap i skolan: https://asamelander.wordpress.com/2016/06/25/darfor-forstod-engelsmannen-inte-vad-de-rostade-pa/

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s