Hur man ljuger med skolvalsstatistik

Idag presenterar The Guardian att bara 1 av 6 skolelever inte får plats i sin högst prioriterade skola. (http://www.theguardian.com/education/2016/jun/14/one-in-six-pupils-get-first-choice-secondary-school) Det låter jättebra! Om ett svenskt skolvalssystem skulle ge 5 av 6 elever sin högst prioriterade skola så borde det införas omedelbart.

Som det ser ut idag är det dock inte troligt att alla svenska skolor skulle få så många ansökningar. Med tanke på det dåliga rykte en del skolor har är det knappast troligt att de skulle kunna fylla sina platser med elever som söker till dem i första, eller ens andra-tredje hand.

Ett skolvalssystem får svårt att fungera förrän många av skolorna i området är populära – helst bör alla skolor vara bra nog för att det inte skall bli flykt därifrån så fort eleverna får erbjudande om platser någon annanstans mitt i terminen. Därför bör vi framför allt jobba för att se till att alla skolor är tillräckligt bra för att föräldrar skall ”våga” låta sina barn gå där.

Siffran i The Guardian är dock en sanning med modifikation. I London får man söka till högst sex skolor, inte mer. De flesta bor dock nära många fler skolor. Många låter bli att söka till skolor som de allra helst skulle vilja gå i, om de vet att chansen att de skulle komma in är närmast obefintlig. Istället uppmanas man att göra ”realistiska val”, det vill säga att inte fylla ansökningslistan med skolor man har liten chans att komma in på, utan att även inkludera skolor som man sannolikt kommer in på.

I de kommuner i Sverige som jag har talat med verkar det inte finnas något maximalt antal skolor som man får lov att söka till. Om det var så i London är jag ganska övertygad om att man inte skulle kunna skriva att 5 av 6 fick sin högsta prioritet, för i så fall skulle många fler elever sätta skolor som förstahandsval som de inte kommer in på.

Men det är ett effektivt sätt för en kommun eller ett område att ”ljuga med” statistik så att det ser ut som att nästan alla fick exakt det de helst ville ha.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s