Låt skolfolk sköta skolan – gör inte som England!

En stor skillnad mellan skoldebatten, och styrningen av skolan, i England och Sverige är att den engelska skoldebatten i större utsträckning än den svenska har letts av lärare och skolledare. Fler skolledare i England än i Sverige gör stort avtryck i debatten, baserat på många år av framgångsrikt skolledarskap.

På ett annat sätt än i Sverige mäter man om skolor är framgångsrika – inte enbart baserat på hur många elever som får ”godkända” betyg (omöjligt att jämföra med tanke på olika utgångspunkter – läs gärna mer om att mäta skolframgång här: https://asamelander.wordpress.com/2015/04/12/att-mata-skolframgang) och de skolledare vars skolor är framgångsrika får väldigt mycket positiv respons. De används som experter av regeringen och blir handplockade till kommittéer som arbetar med skolfrågor.

Kanske bryter England denna trend nu. Idag kom beskedet att Amanda Spielman rekommenderas att ta över posten som Chief Inspector för Ofsted, den engelska skolinspektionen. Denna post har stort inflytande över engelska skolor och innehas idag av Sir Michael Wilshaw, som var rektor i Mossbourne Community Academy – ett flaggskepp bland de nya academy-skolorna. Mossbourne ligger i Hackney, och även om jag inte kan säga att jag personligen jobbade nära Sir Michael så träffade jag honom på en del möten och slogs av hans övertygelse, och passion för hur man bör arbeta för att förbättra skolor.

Till skillnad från Sir Michael så har Amanda Spielman inte någon lärarbakgrund. Hon arbetar idag som Education Adviser i en koncern med academy-skolor, men hennes bakgrund är huvudsakligen från finanssektorn.

Är detta ett sätt att ytterligare fjärma skolsektorn från de som har praktisk erfarenhet av skolfrågor? Eller gör det ingen skillnad, med tanke på att hon har arbetat i skolbranschen? Det återstår att se, men hon kommer att bli ifrågasatt av många i utbildningssektorn.

I Sverige verkar det gå åt motsatta hållet: jag ser fler skolledare och lärare idag som gör avtryck i debatten än för fem år sedan. Jag hoppas det fortsätter så – det är duktiga skolledare och lärare som har kunskap om hur vi förändrar skolan.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s