Sökes: fler män till universiteten

Det är länge sedan kvinnor var underrepresenterade vid universiteten. Idag är de fler i grundutbildningen (60%), men ju längre upp i utbildningssystemet man kommer, desto fler blir männen. En rapport från Vetenskapsrådet (2015, https://publikationer.vr.se/produkt/jamstalldheten-i-hogskolan-och-vetenskapsradets-forskningsstod/) visade att kvinnorna hade blivit fler på alla nivåer under de senaste tio åren och varannan universitets- och högskolerektor var en kvinna. Sedan 2009 skrivs varannan avhandling av en kvinna, men tre av fyra professorer är män.

Det är samma situation i England. Kvinnor läser vidare i mycket högre utsträckning än män, och engelska universitet uppmanas nu att skapa åtgärdsprogram för att attrahera fler män till vidare utbildning. År 2015 var det 35% mer troligt att kvinna skulle läsa vidare än att en man skulle göra det. Detta är det högsta gapet någonsin, och det är än större när man tittar på kvinnor och män med ”disadvantaged backgrounds”: där är det 50% mer troligt att en kvinna läser vidare än att en man gör det.

Idag är det ”white working class boys” som presterar sämst i skolan, och det är ”white, disadvantaged men” som i lägst utsträckning läser vidare: endast knappt 9% av dem går vidare till studier vid högskola/universitet.

En anledning sägs vara att kvinnor tjänar mer på att läsa vidare: en kvinna med en universitetsexamen tjänar tre gånger så mycket som en kvinna utan examen, medan en man med examen bara tjänar ungefär dubbelt så mycket som män utan examen. Ungefär samma förhållande har det varit i Sverige – ”fabriksjobb” har attraherat män, medan kvinnor har varit tvungna att studera – och ofta flytta – för att komma vidare. Dessa ”fabriksjobb” är avsevärt färre idag än de har varit.

Ikväll är det melodifestival, och i Expressen skriver man om att den svenske deltagaren, Frans Jeppson Wall, använde tiden mellan repetitionerna till en kvaltävling till att läsa kemi – som han verkligen inte gillar – för han hade prov precis efter kvalet. Oavsett vad man tycker om melodifestivalen är det positivt att läsa att det finns unga män som satsar på skolan, även om de inte tycker det är kul. Att det är viktigt att öva även sådant man inte tycker är kul är en god insikt.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s