Flickskolor igen

Ännu en analys visar att flickor får bättre skolresultat om de går i skolor där det bara går flickor. Man har analyserat GCSE-resultaten från 2015, och de visar att 75% av alla flickor som går i flickskolor fick ”five good GCSEs”, medan bara 55% av flickor i blandade skolor fick det.

”Five good GCSEs” innebär att man i fem ämnen – normalt inklusive engelska, matematik och naturvetenskap; dessa motsvarar de svenska kärnämnena – fick minst betyget C. Skalan är A*-E. A* utläses ”A star” och tillkom när man ansåg att för många fick betyget ”A” – då la man till ett steg till, för ett A med en stjärna, för att kunna differentiera ytterligare.

Flickskolorna fick också generellt bättre resultat än pojkskolorna, och barn från lägre socioekonomiska grupper, som gick i skolor med bara pojkar/bara flickor, fick bättre resultat än samma barn i blandade skolor.

Det är viktigt att påpeka att skillnaderna kvarstod även när man justerade resultaten för exempelvis social bakgrund. Inga privata skolor fanns med i analysen, däremot en del ”grammar schools”, selektiva skolor.

http://www.theguardian.com/education/2016/jan/28/girls-at-single-sex-schools-outdo-those-in-co-education-analysis?CMP=twt_a-education_b-gdnedu

Olika teorier till varför i synnerhet flickor får bättre resultat utan det andra könet har framförts (de blir inte dominerade av pojkar i naturvetenskap, de blir inte distraherade av pojkar, mindre tid används till att skapa studiero i klassrummet, flickor får mer uppmuntran att studera t ex) men ingen har kunnat visa direkt varför det är så.

Det skulle vara intressant att se om ett försök i Sverige skulle ge samma resultat, men jag tror inte det är aktuellt. Bortsett från att det är förbjudet i skollagen tror jag inte att någon skulle vara intresserad av att driva frågan. Personligen tror jag att det absolut hade kunnat vara bra på en del håll – men jag tror inte på ”en och samma lösning” för alla skolor överallt.

Vi måste bli bättre på att differentiera skolor och undervisning efter de förhållanden som råder i området där skolan finns. Vilken skola provar detta först (i ett annat ämne än idrott och hälsa)?

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s