Man mår bättre och presterar mer i flow

Växjökonferensen (www.vaxjokonferensen.se) bjöd på många intressanta föreläsningar. En av dessa hölls av Fredrik Ullén, professor i kognitiv neurovetenskap vid Karolinska institutet. Han pratade om ett psykologiskt tillstånd som brukar kallas ”flow”. Man är i flow när man är helt fokuserad på en uppgift, så att tid och rum försvinner. Det kallas även ”intern motivation”, det vill säga, man är ”självmotiverad” att fortsätta med uppgiften eftersom man är helt uppslukad av den. Det är viktigt att uppgiften varken är för lätt eller för svår för att man skall hamna i flow.

Motsatsen är extern motivation, som kan vara belöningar när man är klar, eller bestraffningar om man inte gör det man ska.

Båda dessa motivationsfaktorer är viktiga för att nå resultat.

I sin forskning har Ullén mätt effekten i kroppen när försökspersonerna har utfört uppgifter där de varit i flow, och såg att även om de var koncentrerade på en krävande uppgift så var andningen djup och lugn. Normalt blir andningen under mental ansträngning ytlig och snabb.

Olika personer är olika benägna att hamna i flow, och flow är positivt relaterat till kreativitet. Det är även kopplat till bra prestationer, välbefinnande och självförtroende.

Det är alltså positivt för alla att få vara i flow, och det kan inträffa vid alla typer av uppgifter; både läsinlärning och hushållsarbete till exempel. Man presterar bättre om man är i flow.

Gissningsvis är detta en del av den vetenskapliga förklaringen till varför en del barn tröttnar på skolan. Om man sällan eller aldrig får utmaningar på det som är rätt nivå för en själv, och aldrig får vara i flow är det inte konstigt att man tappar intresset. I synnerhet lär det väl drabba elever som är särbegåvade, som utan anpassning väldigt sällan får utlopp för sin förmåga och kreativitet; och elever som har svårt för sig, som alltid känner att de är efter och har problem att hänga med.

Det borde vara grundläggande för all undervisning att alla får lära sig på sin nivå, och får hamna i flow – inte alltid, men ibland.

Annonser

En reaktion till “Man mår bättre och presterar mer i flow

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s