Vad är det för fel med religiösa skolor?

I Sverige hade vi länge inga skolor på religiös grund, men sedan friskolornas intåg finns de. Att detta kan vara ett problem har lyfts mer och mer i debatten. Ett barn som aldrig får träffa barn och familjer med en annan syn på livet kan få begränsade möjligheter att skapa sig det liv de vill ha. Detta gäller i Sverige exempelvis Plymouthbrödernas skolor, och i England de ortodoxa judiska skolor som jag själv har stor erfarenhet av från Hackney. Hackney har den största koncentrationen av ortodoxa judar i England – en del säger att det är den största gruppen utanför Jerusalem.

England har länge haft skolor på religiös grund. Först efter andra världskriget fick kommunerna ansvaret. Detta gör att det än idag finns många skolor på religiös grund – nästan 5000 Church of England schools bland annat. Sammanlagt utgör de ungefär hälften av alla skolor (men inte hälften av alla elever, många av dem är små skolor).

Igår kom en rapport från the Commission on Religion and Belief in British Public Life, som uppmanar regeringen att se på de negativa konsekvenser skolor på religiös grund kan ha: segregering, en minskad förståelse för andra kulturer och religioner. Även om inga skolor får anta elever efter socialgrupp så är det ett faktum att en del religiösa skolors elevintag är avsevärt mer ”problemfritt” än andra skolor i närheten. Detta beror på att religiösa skolor kan ställa krav på att man t ex går i kyrkan, eller ge förtur om man är engagerad i (rätt!) kyrka. De föräldrar som inte i förväg tänker på att börja gå i kyrkan försitter chansen för sina barn. De religiösa skolorna är också klart mindre etniskt blandade.

Det är tveksamt om den nuvarande konservativa regeringen kommer att vidta några åtgärder på denna rapport. Ofta hänvisar man till föräldrarnas rätt att välja för sina barn.

Church of England hänvisar till att majoriteten av deras skolor antar elever som bor nära, oavsett religion. Och det är sant – men det är heller inte i de små orterna, där alla går i samma skola, som problemet finns. I storstäderna, där det finns fler skolor, finns en del religiösa skolor som har så avancerade antagningsregler att man inte förstår dem om man inte jobbar med skolfrågor (jag förstår dem idag!). Deras intag blir selekterat av praktiska skäl.

I ett samhälle som blir mer och mer segregerat tror jag att det är bra om barn åtminstone under en period träffar människor med en annan syn på livet. Alla är välkomna att utöva sin religion hur de vill – på sin fritid. Men idag är det många barn som redan från unga år inte upplever något annat liv än det religiösa liv föräldrarna har valt.

Nyligen har några unga män som vuxit upp i det ortodoxa judiska samhället i Hackney, men som därefter lämnat det, berättat om hur de anser att deras liv har förstörts av det. De överväger att stämma den engelska staten för att den inte såg till att de fick en utbildning – som alla barn har rätt till. Mer om det senare.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s