Vem var din bästa lärare?

Kvalitetsmässan i Göteborg förra veckan var intressant, som ett Almedalen i minatyr med många intressanta seminarier och presentationer i olika ämnen, varav det fanns många om ”skola”.

Under flera seminarier fick olika personer – bland annat ett par ministrar – frågan ”vem var din bästa lärare” eller ”vilken lärare har gjort störst intryck på dig”. Det fanns ett mönster i svaren: nästan alla pratade om läraren x, som hade lyckats få dem intresserade av ett ämne de inte var så bra på. Jag kan inte minnas någon som framhöll en lärare som peppade någon som redan var duktig i ett ämne att bli ännu bättre.

Självklart kan det vara så att alla verkligen kände att deras bästa lärare var den som uppmuntrade dem i ett ämne de inte gillade så mycket. Men jag kan inte låta bli att undra om det kan vara så att det anses mer opportunt att säga att ens bästa lärare var en som lyckades nå ut i ett ämne man inte gillade.

Är det ännu ett uttryck för att vi i Sverige är dåliga på att uppmuntra begåvning?

Av de fantastiska lärare jag har haft tänker jag spontant först på Trued Carlsson, som med ett oerhört driv fick mig att lära mig otroligt mycket och som verkligen uppmuntrade elever som var duktiga att komma längre. I hans klassrum var det inte tal om att ”godkänt räcker”. Det var stor skillnad från en del andra klassrum, där fokus mest låg på elever som hade svårt för sig, för ”duktiga elever klarar sig alltid”. (Nej, det gör de inte: https://asamelander.wordpress.com/2014/09/27/en-skola-for-alla-inklusive-sarbegavade)

Alla elever behöver uppmuntran och stöd för att nå sin potential – även ambitiösa och duktiga elever.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s