Nationella prov eller lärarskattningar?

Enligt uppgifter i media kommer den engelska utbildningsministern imorgon att berätta att 7 år gamla elever kommer att genomgå formella tester för att se att de har uppnått önskad nivå. Idag uppskattar lärarna vilken nivå varje elev är på, och skolan sätter in stöd om det behövs. (Fram till 2004 var det skriftliga prov även vid 7 års ålder, så det är en återgång till hur det har varit förr.)

Den brittiska regeringen menar att dagens metoder inte på ett effektivt sätt mäter hur långt eleverna har kommit, och att testerna behövs för att mäta framsteg mellan skolstart och år 6 (11 års ålder).

Därutöver vill man att elever som misslyckas med de nationella proven i matematik och litteracitet vid 11 års ålder skall skriva proven igen året efter.

Är skriftliga, nationella tester en bra lösning för att se till att elever lär sig? Delade meningar råder. Sir Michael Wilshaw, legendarisk rektor och chef för den engelska skolinspektionen, Ofsted, menar att det är en nödvändig lösning för att se till att skolans resultat mäts på ett objektivt sätt. Andra menar att barn idag redan har för många tester.

Personligen tror jag det är bättre om man kan undvika alltför många formaliserade tester vid låg ålder. På många sätt är det bättre med lärarskattningar (och då minst två lärare tillsammans), men i det engelska klimatet där ”league tables” som rankar hur väl skolor lyckas med sina elever har stor betydelse kan jag se att skolornas objektivitet ifrågasätts. En skola med fler elever som ”exceed the expectations” blir mer populära och får mer pengar helt enkelt. Precis som svenska skolors betygssnitt ibland ifrågasätts kan man ifrågasätta en del skolors egenuppskattade resultat.

Primärt är det viktiga att elevernas framsteg mäts, så att stöd kan sättas in om det behövs. Att, som sker oftare i Sverige än i England, elever flyttas upp flera skolår utan att kunna läsa ordentligt är oacceptabelt – stöd måste ges tidigt för att vara som mest effektivt och inte påverka andra ämnen än bara läsningen.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s