Går disciplin och kreativitet att förena?

Förra veckan höll jag en presentation för skolpersonal på några svenska skolor. Det är alltid intressant, men ibland framgår det tydligare än annars hur olika kulturerna är i Sverige och England. Saker som är självklara i England kan ses som mycket provocerande i Sverige.  Frågan om disciplin leder alltid till diskussioner.

Måste en stark disciplin leda till kvävd kreativitet? Så kan det kännas att många i Sverige tycker ibland (och det finns även engelska grupper som tycker det), men jag är inte säker på att det är så. Går det inte att kombinera: stark disciplin vad gäller strukturer, men ett kreativt innehåll? Varför ”allt” måste diskuteras med eleverna, och inga påbud får komma uppifrån i svensk skola – som direkta regler – har jag svårt att förstå.

Ej heller kan jag se att den ibland starka engelska disciplinen har lett till någon minskad kreativitet vad gäller önskan att slippa dessa regler. Många barn även här är enormt uppfinningsrika vad gäller att slippa följa regler – åtminstone tills de lär sig att konsekvenserna kommer omedelbart efteråt. Den stora skillnaden är väl kanske att de i många skolor i England mer sällan kommer undan med att bryta mot regler än i Sverige. Och i efterhand är många glada att de har lärt sig följa regler – och kan även se fördelarna med dem.

Att det kanske inte gagnar kreativiteten att läroplanen är alltför rigid kan jag hålla med om. En del menar att den engelska läroplanen idag är så stel att lärarna närmast ”teach to the test” hela tiden; det vill säga att det eleverna skall lära sig är så fastställt att det finns litet utrymme för läraren att bestämma själv, och man bara lär ut precis det man skall kunna till examen och så är det bra med det.

Hur hittar man en medelväg? Det kan man diskutera länge, men jag kommer nog aldrig att tro att det är nödvändigt att ha en icke-disciplinerad skola för att komma dit.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s