Tycker någon att dagens skolvalssystem är optimalt?

“Det fria skolvalet” diskuteras högljutt i Sverige. Något fritt skolval finns förstås inte, valet som man kan göra, om man har kunskap om att det finns, fungerar på olika sätt på olika håll i Sverige. Ett ”fritt” skolval skulle dessutom förutsätta att alla skolor skulle ha plats för alla som vill gå där – och det går ju inte. Någon form av urval är nödvändigt så länge det finns skolor som många helst vill gå i.

I England dämpar man förväntningarna genom att ”skolvalet” kallas att ”make preferences”, dvs att man ”rangordnar sina preferenser” när man söker till skolor. Någon garanti för att man får plats på någon av de föredragna skolorna finns emellertid inte.

Med inte helt svenska ögon, och lång engelsk erfarenhet, är det svårt att förstå att så många försvarar det svenska systemet som det ser ut idag. Finns det verkligen de som tycker att det bästa system de kan tänka sig är att den som är först att ställa sig i kö efter barnets födelse skall ha högre prioritet att gå i en särskild skola? Nog måste det finnas något bättre system. Och för att hitta det måste olika förslag diskuteras, vilket var vad Anna Ekström initierade i Agenda den 6 september (http://www.svt.se/agenda/se-program/agenda-agenda-23?autostart=true).

Man kan tänka sig många alternativ, varav lotteri är ett förslag. Flera av de skolor jag har arbetat med i England har under de senaste åren övergått till att använda sig av lotterier. Tidigare använde de sig av avstånd, men det blir en konstig prioritering när alla bor nära: du bor 250 meter bort, så du kommer in, men du bor 251 meter bort, så du får inte plats. Och det var skolorna själva som genomförde denna förändring av antagningsprioriteringen – inte kommunen som bestämde. Det har lett till att möjligheterna att fuska har blivit färre. För visst fuskas det – oavsett vilket system man använder sig av så kommer några att försöka skaffa sig fördelar, på hederlig eller ohederlig väg. Man skall inte förvänta sig något annat.

En effekt av införandet av lotterierna skulle kunna bli att en del bostäder nära skolorna sjunker i värde. En bostad som ligger inom en populär engelsk skolas förväntade upptagningsområde (de är inte fasta, utan beror på var de som söker bor) kan kosta en och en halv miljon mer än ett hus som ligger utanför. Samma effekter finns förstås även i Sverige. En gata i Malmö, Bellevuevägen, som markerar slutet av upptagningsområdet till den populära Djupadalsskolan är en skarp gräns för huspriserna. Bor du i radhus på ”fel sida” så hör du till den mindre populära Kroksbäcksskolan, dit även ett stort miljonprogramsområde hör.

Ett ”fritt skolval” som bygger på att de som har kunskaper och bor på samma ställe i sex år skaffar sig fördelar gentemot de som inte gör det är helt enkelt inte något fritt skolval. Snarare är det väldigt ofritt för många. Därför måste vi diskutera effekterna av det och förbättra det så mycket det går.

Annonser

En reaktion till “Tycker någon att dagens skolvalssystem är optimalt?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s