Vad gör vi för att inte missgynna de yngsta barnen i klassen?

Idag gav Nick Gibb, Minister for Schools besked om att ”summer born” barn skall få lov att börja skolan ett år senare, om föräldrar och skola tror att det vore bättre.

Detta har diskuterats länge. I England börjar man skolan i september det skolår man fyller fem, det vill säga det år man fyller fem mellan september och augusti. De yngsta barnen, som är ”summer born” fyllde alltså fyra den 31 augusti, de äldsta fyllde fem den 1 september. I Sverige motsvaras denna grupp av de barn som är födda sent på året, och därmed är yngst i klassen.

Självklart är det stor skillnad att just ha fyllt 4 och att ha fyllt fem. Effekterna av att ha börjat skolan tidigt under livet syns ända till man skriver GCSE-examen (16 år) och A-Levels (18 år). Barn som är födda på sommaren får avsevärt lägre resultat än barn som är födda under höst och vår. Att det faktiskt hänger i under hela skoltiden är det många som inte vet. (Självklart tar denna statistik hänsyn till andra faktorer.)

En del föräldrar till barn som är födda på sommaren har länge stridit för att det skulle vara tillåtet att skjuta upp skolstarten. Idag går det i teorin, men det finns en riskfaktor: en del kommuner och skolor väljer av finansieringsskäl att flytta barnen till ”rätt årgång”, antingen så att de inte går i motsvarande ”nollan”, utan börjar i ettan genast, eller genom att de när de börjar secondary school (11 års ålder) blir uppflyttade ett år. De riskerar att annars inte få ersättning från staten när barnet fyller 16, men fortfarande går i skolan.

Att hoppa över årskurs 7 och börja direkt i årskurs 8 är förstås ingen bra idé, ej heller att inte gå i nollan och komma in sent i klassen. Få barn har därför skjutit upp sin skolstart. Att Gibb idag ger besked om att detta skall utredas och sannolikt genomföras är en seger för de oroliga föräldrar som menar att deras barn missgynnas.

Men det kommer alltid finnas några elever som är yngst. Risken finns att detta bara förskjuter den yngsta gruppen, om det blir vanligt att man skjuter upp skolstarten. Att skolan är avgiftsfri, men inte förskolan, skulle kunna leda till att enbart föräldrar som har råd att bekosta barnomsorg ett år till väljer att skjuta upp skolstarten. Om det inte verkligen är de barn som skulle behöva vänta som väntar, utan man väntar av ”konkurrensskäl” så försvinner hela poängen.

I Nya Zeeland har man länge börjat skolan den dag man fyller fem. Det har gjort att man har spridit skolstarterna över året, men nu börjar det luckras upp mer och mer där också.

https://www.gov.uk/government/news/summer-born-children-to-get-the-right-to-start-school-later

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s