Önskas: modiga skolpolitiker

Det är inte lätt att vara skolpolitiker på lokalnivå. Alla elevers bästa skall vara i fokus, samtidigt som olika lokala prioriteringar, inte minst olika föräldrars prioriteringar, ges olika mycket utrymme i debatten. En del föräldrar är mycket benägna att lyfta luren eller fatta tangentbordet och låta politikerna veta vad de tycker. Andra, ofta föräldrar med mindre resurser, ger inte lika ofta uttryck för sina åsikter. Båda gruppers bästa skall ändå beaktas.

Många politiker vill även efter nästa val fortsätta som politiker och därför fatta beslut som gör att de blir återvalda. Hur löser man den ekvationen?

När den brittiska regeringen tog ifrån kommunen Hackney ansvaret för skolorna 2002, och startade en privat, icke-vinstdrivande, stiftelse (The Learning Trust) som fick ansvar för skolor och utbildning fanns en stor skillnad gentemot vanliga kommuners skolförvaltningar: stiftelsens styrelse bestod inte av enbart av politiker. Där fanns kommunpolitiker, men majoriteten var skolledare och andra med ett genuint intresse för – och oftast lång erfarenhet av – skola och utbildning. Detta gjorde att det var lättare att fatta svåra beslut: styrelsens enda mål var att förbättra skolorna för alla. Kanske skulle vi behöva sådana modeller i Sverige för att kunna fatta svåra beslut med långsiktig potential.

Det är förståeligt att pressen blir (alltför?) hård på skolpolitiker från olika håll, särskilt i en tid av ”ständiga” negativa rubriker om skolan, men det är helt nödvändigt att skolpolitiker tänker långsiktigt på skolan, och undviker kortsiktiga vinster och lösningar.

I längden lönar det sig. De som stred mot några av de skolnedläggningar som gjordes i Hackney för 10+ år sedan har ofta medgett att det slutgiltiga resultatet blev bra. Men vägen dit var svår, och många hårda ord delades ut på vägen.

Jag skrev om The Learning Trust i Sydsvenskan för många år sedan (2006). Flera förslag är fortfarande aktuella.

http://www.sydsvenskan.se/opinion/aktuella-fragor/skolproblem-kan-losas/

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s