”Good teaching” viktig i valdebatten

Det är val i Storbritannien i början av maj. Igår kväll var jag på årets första valdebatt, med temat skolor och utbildning. Nuvarande utbildningsministern (konservativ) samt två kandidater från Labour och Liberal Democrats  deltog. Det var gott om lärare där; NUT, National Union of Teachers, hade en stor kontingent där bland annat.

Några saker står ut för mig under debatten. Dels diskuteras färre praktiska lösningar och förslag än i Sverige; målen är vagare – inga ”vi lovar att ta bort vinsterna i välfärden” t ex utan mer ”vi vill satsa på Early Years”. Att de ville satsa på Early Years var de för övrigt ganska ense om.

Därutöver talar alla om vikten av ”good teaching”. Det är något jag mer sällan hör i Sverige. Samtliga kandidater pratade om hur viktigt det är att ha ”excellent schools” och för att få excellent schools är  den viktigaste faktorn att ”teaching is good”.

Vad ”good teaching” betyder kan man förstås diskutera, men att det diskuteras, och att det är en avgörande faktor för att skapa en bättre skola på kan ingen tvivla på att de tycker.

Jag kan inte komma ihåg lika många svenska utbildningsdebatter där vikten av bra undervisning diskuteras. Att det är viktigt att ha behöriga lärare, eller numera lärare med legitimation, tas ofta upp, men är det nödvändigtvis samma sak? Även i England finns en motsvarighet; Qualified Teaching Status (QTS), men i England anses man inte automatiskt för all framtid vara en bra lärare för att man har fått QTS. Rektors viktigaste uppgift är att coacha lärare och se till att undervisningen är good – eller ännu hellre outstanding.

Jag tror att det vore värdefullt om vi även i Sverive lade mer tid på att tala om vad good teaching är, och hur vi ser till att mer teaching är good.

Det finns nämligen ingen viktigare faktor om man vill skapa en bra skola.

Här är en länk till debatten (knappt 2 timmar):

https://www.tes.co.uk/article.aspx?storyCode=11006560

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s