Läkarkompetens och lärarkompetens

I dagens Kaliber i P1 diskuteras att i Sverige finns ingen regelbunden kvalitetskontroll av läkare. http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/504892?programid=1316

I många andra länder genomgår läkare regelbundna prov/kontroller av något slag för att kvalitetssäkra verksamheten. I programmet medverkar en person vars anhörige dog efter att ha blivit direkt felbedömd av en läkare. Olle Larkö, överläkare och dekan på Sahlgrenska, menar att det kanske är ett uttryck för ”slapp-Sverige, att vi tror att ”saker och ting ordnar sig i alla fall”.

Samma sak händer i skolans värld och inte heller där uppmärksammas det. I en artikel i Dagens Samhälle i januari

http://www.dagenssamhalle.se/kronika/alla-laerare-aer-inte-laempliga-eller-skickliga-13100

skrev Karin Svanborg-Sjövall, vd för Timbro, att det måste var möjligt att säga upp lärare som inte fungerar. Hon exemplifierar med England, där detta är ett förhållandevis vanligt sätt att lösa en situation med en lärare som inte fungerar på en skola. Representanter för lärarfack som jag har talat med bekräftar att det är nödvändigt att denna möjlighet finns, och att det mycket väl kan vara så att samma lärare fungerar bättre på en annan skola. I Hackney – där jag arbetade i tio år och var med och vände skolan från katastrof till framgång utan motstycke – var det ett nödvändigt sätt för oss att göra oss av med lärare och skolledare som inte längre trodde att det skulle gå att förändra utvecklingen. En rektor med inställningen ”det går inte att få bra resultat i min skola, kolla på eleverna jag får” skall inte vara rektor där.

Och som alla i England vet fungerade det i Hackney. Från att ha varit skräckexemplet i England är Hackney idag en kommun där folk står i kö för att få in sina elever på skolorna.

Bo Jansson, Lärarnas riksförbund, går emellertid i taket över detta förslag: http://www.dagenssamhalle.se/debatt/timbros-vd-aer-ute-och-cyklar-i-skoldebatten-13165

Han skriver att det är lärarbrist i Sverige, att Sverige satsar mindre på lärare än andra länder och att en bra lärare kan göra stor skillnad för en elev. Det håller jag självklart med om.

Så skriver han att det redan idag går att frånta en lärare legitimationen om man är ”uppenbart olämplig”. Då skall det ha gått väldigt långt.

Möjligheter att frångå arbetslivslagstiftningen menar Bo Jansson skulle ”sätta ett mycket dåligt exempel för det samhälle vi vill bygga”. Hur en dålig lärare kan sätta ett mycket dåligt exempel och skapa en dålig framtid för många elever talar han inte om.

Därefter skriver han att samhället borde ha större respekt och förtroende för lärarkåren. De flesta som är insatta i dagens skolproblem vill inget hellre. Vi måste dock kunna lita på att lärarkåren hjälper till och står upp för sina kunskaper och sin yrkeskompetens – inte för de som inte förtjänar det. Att en person en gång klarat sig igenom lärarutbildningen är idag tyvärr ingen bedrift.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s