”Londoneffekten” i skolorna

Att barn i Londons skolor får bättre resultat än genomsnittet i landet har varit känt länge. Olika teorier har lanserats om varför – bättre lärare eller skolledare, större valfrihet vad gäller skolor eller högre ambitioner har funnits som teorier om varför. I början av 2003 satsade den dåvarande Labourregeringen stora summor pengar på att förbättra skolorna i London – bland annat finansierade dessa pengar min första tjänst i engelsk skolförvaltning – och det har ofta antagits att detta var anledningen till att Londonbarnens resultat är så mycket bättre.

Idag presenterade forskare vid Bristol University forskning som indikerar att detta beror mindre på den innovation som har ägt rum i London, och mer på den etniska mix som Londonskolorna har. Kategorin ”white British”, som enbart är 36% av barnen i London, är 84% i resten av England.

Anledningen till att barn med annan etnisk härkomst får bättre resultat skulle vara att barn som har föräldrar som nyligen har migrerat till England har högre ambitioner på vad en genomförd skolgång innebär, och på vad de vill göra i framtiden.

Detta är kontroversiella åstiker, och forskarna betonar att det inte handlar om ”inherent ability”, att barn till invandrare skulle ha bättre förmågor, utan på aspiration, ambition och engagement – deras föräldrar är mer engagerade i deras skolarbete än genomsnittet.

http://www.bbc.co.uk/news/education-30002991

http://www.theguardian.com/uk-news/2014/nov/12/london-gcse-success-ethnic-diversity-schools

I Sverige verkar det i många kretsar råda enighet om att områden med många invandrare per automatik har sämre resultat, men så är inte alltid fallet.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s