”Alla skall klara skolan”

S och MP har kommit överens om skolan:

”Varför vill ni införa obligatoriskt gymnasium?

– Många börjar gymnasiet, men när det blir lite motigt hoppar många unga av. Det gör att de får väldigt svårt att få ett jobb. Vi vill garantera att alla insatser sätts in så fort man ser att någon är på väg att hoppa av, säger Gustav Fridolin till DN.

Hur resonerar ni med tanke på alla som är skoltrötta?

– Svaret på skoltrötthet kan inte vara att lämna skolan och aldrig få ett jobb. Svaret måste vara insatser som gör att alla klarar av skolan.”

http://www.dn.se/valet-2014/mp-och-s-overens-om-skolan/

I ett inlägg nedan (https://asamelander.wordpress.com/2014/08/11/hur-hjalper-vi-svagbegavade/) menar en grupp forskare och psykologer att ”en del elever, givet deras grundförutsättninger, inte kan klara de krav som skolan sätter upp idag.”

Det måste alltså betyda att de insatser ””som gör att alla klarar av skolan” som skall sättas in kommer att devalvera betydelsen av en ”studentexamen” ännu mer. Redan idag är kurs A/B/C i engelska/matematik etc i praktiken inte alltid densamma på alla gymnasieprogram. Och än värre lär det bli.

Självklart skall alla ges chansen att studera vidare, men om man inte vill när man är 16 kan jag inte se att det är rätt att tvinga någon (och använda väldigt mycket resurser på att ”alla skall klara skolan”). Bygg ut komvux istället, så att man får möjlighet att studera vidare när man är motiverad.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s