Obligatorisk läxläsning ökade klyftorna

Att skolan bör se till att alla elever kan få läxhjälp i skolan är en åsikt som hörts ofta i valdebatten. År 2010 infördes i Norge obligatorisk läxhjälp upp till och med årskurs 4. Det primära syftet var att utjämna de sociala skillnaderna, men en utvärdering 2013 visade att klyftorna hade ökat: elever som det gick bra för blev bättre, och de som det gick sämre för från början förbättrade sig inte. Detta ansågs bero dels på att eftersom det var fler som gick dit när det blev obligatoriskt så minskade stigmat, men konkurrensen om lärarhjälp blev större. Om det inte var obligatoriskt så gick inte de elever dit som bäst hade behövt hjälp. (Fakta från http://www.lararnasnyheter.se/lararnas-tidning/2014/03/14/laxhjalp-skolan-blir-obligatorisk)

Detta är även min (mycket begränsade!) erfarenhet från de skolor jag har insyn i. Samtliga erbjuder läxhjälp, ofta flera dagar i veckan i olika ämnen med olika lärare beroende på ämne, men det är få elever som går dit, och de som går dit är de ambitiösa.

Hur löser vi det i det egalitära Sverige? I boken Utbildningsreformer och politisk styrning (2000) skriver Bo Lindensjö och Ulf P. Lundgren att det kanske är omöjligt att helt kompensera eftersom skolan bara är en faktor; och att det är problematiskt att erbjuda t ex mer undervisning, eftersom det inte alltid ses som något positivt. När jag var liten blev man förbjuden att räkna alltför långt i förväg i extraboken. Blir nästa steg att förbjuda ambitiösa elever att läsa böcker på fritiden..? Eller är det dags att acceptera, att hur gärna vi än vill, så är det omöjligt att se till att alla får ”samma möjligheter”, som det ofta skrivs om. Olika gener, och olika hemmiljö kommer alltid skapa skillnader. Givetvis borde man tala om ”samma möjligheter att utvecklas” – och acceptera att inte alla har potential att utvecklas lika långt.

Att det inte har någonting överhuvudtaget att göra med ens mänskliga värde är självklart. Och att alla barn, på alla nivåer, borde få adekvat stimulans på sin nivå är lika självklart.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s