Är fler lärare lösningen?

De senaste siffrorna om antalet obehöriga lärare rimmar dåligt med flera politiska partiers visioner om ”fler lärare till skolan”. Om inte skolan idag har tillräckligt många behöriga lärare, hur skulle då insatser för att få dit fler lärare fungera? Var skulle de komma från?

Flera internationella rapporter jag har läst varnar för att ett land skall agera enligt devisen ”fler lärare måste in” – när det redan i dagsläget är svårt att attrahera lärare. Resultatet av sådana åtgärder blir med nödvändighet att ännu fler nya lärare blir det för att de inte har några bättre alternativ. Och alla vet att det är kvalitetslärare som behövs – inte vilken lärare som helst.

Samtidigt kom information om att ungefär 40% av alla som har fått lärarlegitimation inte arbetar som lärare. Varför är det så? Jag kan bara tala för mig själv, men min upplevelse var att lärararbetet i alltför liten utsträckning handlade om undervisning, och i alltför stor utsträckning handlade om att vara sekreterare, kurator och allmän administratör. Detta har sagts förr, så torde inte vara någon nyhet för någon.

Inför mitt Almedalsengagemang läste jag flera böcker och antologier om skolutvecklingen i Sverige. Flera av dem konstaterade att svensk skola på 90-talet ändrades från att vara huvudsakligen utbildning, till att få ett stort fokus på ”omsorg”. Detta attraherar en annan sorts människor. Kanske är det fler som blivit ”lurade” av att tro att läraryrket handlar allra mest om utbildning, och ser att i praktiken är det nästan mest omsorg?

Expressens ledare idag

http://www.expressen.se/ledare/skrota-loftet-om-mindre-klasser/

skriver om löftet om mindre klasser: ”Vilken nytta gör mindre klasser om det bara blir fler obehöriga lärare?”

Jag kan bara instämma.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s