Nej till mobiltelefoner? Ja tack!

Regeringens utredare Metta Fjelkner, tidigare ordförande i Lärarnas Riksförbund, presenterade igår sin utredning om mer ordning och reda i skolan. Ett av förslagen var ett förbud mot mobiler på lektionerna, dvs att skolorna skall ha möjlighet att besluta om det.

Detta har lett till debatt. Rossana Dinamarca (v), menar att det är teknikfientligt och att det innebär att man vill ge lärarna en ”polisär roll”. Hon säger även att det är teknikfientligt.

Hur det är teknikfientligt att inte låta eleverna surfa på sociala nätverk eller youtube under lektionerna förstår jag inte. Det är ingen som har sagt att teknik inte skall användas; och de flesta skolor idag använder sig av teknik. Och inte kan man förutsätta alla har en smart telefon – borde inte RD se det som en positiv åtgärd att skolan kan tillse att alla elever har tillgång till samma teknik, dvs de av skolan tillhandahållna datorerna/surfplattorna eller dylikt..?

Med mina engelska glasögon på är det en obegriplig diskussion. Är inte lärarjobbet – i synnerhet numera, tyvärr – till en viss del en polisär roll? Redan idag har lärare möjlighet att ta ifrån elever deras mobiler om de stör under lektionen – vilket i min mening i än högre grad är en polisiär roll. Ett uttryckligt förbud skulle låta läraren slippa en pågående bedömning av huruvida 30 elevers mobiler är störande eller inte.

Jämfört med engelska skolor är disciplinen i svenska skolor extremt liberal; och nu talar jag om helt vanliga, statligt finansierade skolor. Ofta är mobiltelefoner inte tillåtna på skolans område; andra tillåter dem så länge de inte syns – dvs man kan få ta dem med sig men de får inte synas på skolans område. Här några utdrag från ordningsreglerna i Haggerston School, Hackney; en skola för elever som är 11-18 år gamla:

 • When moving around the building or on the stairs keep to the right and do not run
 • No running around outdoor areas other than designated sports areas
 • No physical contact or touching others to avoid miscommunication that could lead to physical aggression or misunderstanding.
 • Groups of students must be no more than 6 when standing or 8 when seated
 • Glass bottles, matches, lighters, or any dangerous implements (knives or penknives) must not be brought into school – these are all potentially dangerous. Aerosol cans are not allowed because they are dangerous and because of their effect on asthma sufferers

Alla elever har en föreskriven skoluniform – den som kommer till skolan fel klädd blir omedelbart hemskickad för att byta och får anmärkning. Härutöver finns regler om hur man får klä sig/se ut i övrigt också:

 • Earrings – one pair of silver or gold studs only / 5mm in diameter
 • No other jewellery
 • No make-up
 • No nail varnish / No nail extensions
 • Hair accessories – Green or Black only
 • No extreme hair colour. Acceptable hair colours are those which are regarded as natural hair colours and shades of these colours.
 • Mobile phones / personal stereos – not to be seen and turned off

http://www.haggerston.hackney.sch.uk/wp-content/uploads/2011/06/Student-Behaviour-Policy-2013-14-v8.pdf

Haggerston är inte en av de tuffare skolorna.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s