Friskolor drar fler elever

De fristående skolorna växer mycket i grundskolan visar en rapport från Skolverket idag. I gymnasiet har det länge funnits många friskolor och med sjunkande elevkullar är marknaden större i grundskolan. De flesta går i skolor som hör till någon av de stora friskolekoncernerna.

De politiska partierna har mycket växlande åsikter om friskolornas vara eller inte vara. I en debatt i Almedalen sa Rossana Dinamarca (v) att hennes första åtgärd som utbildningsminister skulle vara att stänga alla friskolor. Det lät som en drastisk, publikfriande åtgärd utan verklighetsförankring. Vart skulle alla de elever som blev utan skola ta vägen?

Efter 10 år i Hackney, London, senast som skolplatsplaneringschef, förstår jag vikten av gemensam framtidsplanering för skolplatser. Självklart uppstår problem när friskolor etableras utan förvarning – det fick vi uppleva flera gånger – men lösningen är inte att tvångsmässigt tvinga alla elever att gå i en specifik skola. Dagens samhälle har gjort 70- och 80-talens system omöjligt: dagens föräldrar skulle inte acceptera att valfriheten försvann. Och det vore heller inte positivt att tvinga en elev som mår dåligt i en skola att gå kvar.

Däremot behövs strukturer och gemensam planering för att undvika överetablering och för att undvika konkurser med elever som plötsligt står utan skola. Att det inte finns sådana system idag är det stora problemet.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s