Almedalsdiskussioner

Under Almedalsveckan deltog jag i två seminarier/diskussioner om friskolor och engelsk/svensk skolpolitik.  Under ett seminarium anordnat av Friskolornas Riksförbund (i skepnad av ett afternoon tea!) diskuterade jag tillsammans med Toby Young, välkänd brittisk (mycket konservativ) journalist och grundare av en av de första brittiska friskolorna och Gabriel Sahlgren, forskare vid the Institute of Economic Affairs i London. Vi har inte helt samma åsikter vad gäller friskolor – min grundinställning är att alla skolor skall vara öppna för alla elever, och att antagningsprocessen därför är mycket viktig. Att det i Sverige finns friskolor som antar elever via kölistor, som man i vissa fall måste ställa upp sina barn i kö till samma år de föds är oförståeligt i England. Här finns klara lagar om hur antagningen skall ske; alla statligt finansierade skolor, inklusive friskolor, måste anta elever via den koordinerade antagningen som respektive kommun sköter. Det innebär att alla har samma chans att komma in. Därutöver finns andra exakta regler för hur elever får antas, och vilka kriterier som är förbjudna att använda.

Här är en länk till vår diskussion:

Därutöver diskuterade jag skolpolitik tillsammans med Claes Nyberg, VD för Friskolornas Riksförbund; Mats Pertoft, riksdagsledamot för Miljöpartiet och Helena Linge, andra vice ordförande för Lärarnas Riksförbund.

http://sverigesradio.se/sida/gruppsida.aspx?programid=2054&grupp=21288&artikel=5906761

Den svenska debatten är ganska olik den engelska. Att man skall ha ett val är för mig självklart – jag vill inte tillbaka till 80-talet, där elever kunde få besked om att de inte fick byta skola trots att de vantrivdes, trots att det fanns andra näraliggande skolor, trots att där fanns plats – bara för att man bodde en gata för långt bort. Att vi skall ha samma förutsättningar för alla ser jag dock som självklart – och alla skall få hjälp att välja skola om de inte gör det.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s